Balkanska Atlantida

Potopljeni grad Plužine i tajne Pivskog jezera Pisali smo vam već kako je zbog sve veće potrebne za boljom snabdevenošću električnom energijom odlučeno da se napravi, u to doba, a po našem mišljenju i u današnje doba, čudo građevinske i inženjerske nauke i mogućnosti – moćna brana Mratinje. 

Zbog nje je ukroćena reka Piva i stvoreno jedno od najlepših jezera koje smo imali prilike da vidimo – Pivsko jezero.  

Najveća dubina Pivskog jezera je 188m, a poređenja radi Avalski toranj je visok 205m, Kip Slobode 93m, Empire state bulding 450m…. duboko zar ne? Ipak ono što Pivskom jezero čini zanimljivim jeste ono šta se nalazi na ovim dubinama… A to je stari grad Plužine….  

Uporedo sa gradnjom brane, gradio se i novi grad – nove Plužine jer je stari grad potopljen…. Za vreme suša, kada se visina tj dubina jezera smanji…iz njene smargadnozelene vode izrone ostaci balkanske Atlantide…. Pivsko jezero, Pivski kanjon, Pivski manstir, brana Mratinje se nalaze na oko 40 minuta od našeg @raftingcentarrt i izlet organizujemo svakodnevno.  

Čitajte dalje

vrh planine Maglic
BLOG

PLANINARSKI BONTON

Planinarski bonton -važno je da znate Čuvajmo prirodu, drugu nemamo… Na svojim planinarskim izletima, imati ćete priliku da sretene druge planinare i važno je da

Detaljnije »
© RT RAFTING CENTAR 2022