O raftingu

Sigurni smo da ste do sada nebrojeno puta čuli  da u “životu treba sve probati”. Mi Vam to “sve “ne mozemo ponuditi ali zato možemo avanturu koja se sve češće svrstava u  top  10 stvari  koje morate u “životu probati” – RAFTING.

Rafting Tarom je splavarenje tj spustanje gumenim čamcima specijalno napravljenim za tu namenu niz reku Taru, uz savladavanje njenih bukova i brzaka.Kanjon reke Tare dubok je do 1330 m, što ga čini najdubljim kanjonom u Evropi, a posle Kolorada i u svetu. Većim svojim delom se nalazi u Nacionalnom parku“ Durmitor“ koji je 04.09.1980. godine uvršten u Svetsku baštinu prirodnih dobara UNESCO-a, ispunjavajući čak tri uslova: geološki, hidrološki i biološki fenomen. Poslednjih 18 kilometara ove rijeke, prije nego što Piva i Tara postanu Drina, najuzbudljiviji su – sa preko 20 brzaka. Jedinstvena kanjonska dolina poznata u svetu kao najdublja i najoštrija rečna dolina u Evropi  privlači mnogobrojne turiste iz celog sveta.  Najlepša i najbistrija reka starog kontinenta, zbog bistrine nazvana i „suza Evrope“. Iako je srpski jezik – bogat jezik, teško je pronaći prave reči da se opiše sva ta lepota. Čovek se, s jedne strane, oseća sićušnim pred veličanstvenom prirodom a sa druge začaran tom lepotom koja zarobljava sva čula. Rafting na TariKada se u Srbiji pomene rafting, prva asocijacija svakako je – Tara.


Ova reka pravi je izazov za sve ljubitelje vode i prirode, pa kažu da onaj ko se nije spustio niz Taru još uvek ne zna kako je to kada vam proradi adrenalin.Čista reka, prelepa priroda, zabava, druženje i avantura, sve to jeste odlazak na rafting Tarom, a sa nama ovakav izlet podrazumeva i najbolju organizaciju, odličnu ekipu i nova poznanstva.
Krenimo zajedno na aktivan odmor u netaknutoj prirodi!Nema ničeg lepšeg nego boravak u prirodi kakva je Tara. Svakodnevna gužva, visoka temperatura u gradu, nervoza na svakom koraku samo su neki od razloga zašto pobeći u prirodu. Rafting se izvodi gumenim čamcima koji su specijalno rađeni za divlje vode.


To su visoko-kvalitetni čamci kapaciteta 8-10 osoba, kojima upravljaju naši iskusni i licencirani skiperi. Skiperi  su prošli  obuku i poseduju sertifikate izdate od IRF-a ( International Rafting Federation) i naravno svaki od njih ima nebrojani broj spustova niz Taru, poznaju svaki kamen i svaki buk na reci. Njima je to prvenstveno zadovoljstvo i način života, pa tek onda posao. Pre svakog polaska niz reku, prvo ćemo Vas u jednom polučasovnom kratkom kursu upoznati sa samim programom raftinga i time šta nas čeka na reci,   kako se treba ponašati na čamcu i u odredjenim situacijama, a potom zajedno sa Vama krenuti i prepustiti se čarima i uživati u lepotama i zagrljaju ove naše lepotice… Ali, naravno, da bi smo u potpunosti uživali u svemu ovome i da bi jedan ovakav izlet bio ugodan i prvenstveno siguran i bezbedan, potrebna nam je i odgovarajuća raft oprema. U toku letnje turističke sezone temperatura vode iznosi maksimalno 11-12 stepeni i bez kvalitetnih zaštitnih neoprenskih odela i raft čizama, koje imaju ulogu da Vas greju i štite, taj ugodjaj sigurno ne bi bio kompletan, a kad toj opremi dodamo i zaštitnu kacigu i kvalitetan spasilački prsluk, e onda ste stvarno spremni krenuti i neustrašivo se obrušiti niz 

A sami rafting kao rafting, vremenski nikada ne traje isto, u mnogome zavisi od vremenskog perioda i meseca u kome dolazite, odnosno od nivoa i brzine reke i naravno od raft deonice za koju se odlučite.

I da! Naravno, u mnogome i od same posade na čamcu, jer svi učesnici raftinga aktivno učestvuju u samome spustu i zajedno sa profesionalnim skiperom, svojim veslanjem umnogome doprinose potpunome ugođaju…..

Iako je rafting priča za sebe i nakon njega ste puni utisaka, ne propustite, ukoliko za to naravno postoje mogućnosti, još neke izlete koji se nude…obilazak jedine evropske prašume Perućice, glečerskih jezera Zelengore, Maglića, Durmitora, kanjon reke Pive i Pivsko jezero i branu (HE) Mratinje kao i Pivski manastir, Peščane piramide u okolini Foče, Tjentište, Sarajevo, Manastir Ostrog …

Čitajte dalje

vrh planine Maglic
BLOG

PLANINARSKI BONTON

Planinarski bonton -važno je da znate Čuvajmo prirodu, drugu nemamo… Na svojim planinarskim izletima, imati ćete priliku da sretene druge planinare i važno je da

Detaljnije »
© RT RAFTING CENTAR 2022