Zašto je reka ljuta?

Na samo 400 m od mosta Đurđevića Tara postoji ušće reke u prelepu Taru.  Reč je o ušću reke Ljutice, Ljutnice ili Bele reke. Zbog velike jačine tj siline kojom se obrušava sa svog izvora, iz pećine, do ušča u reku Taru, uvek je bela i penušava, zbog čega je i prozvana Ljuticim ili Belom rekom. Ono što ovu reku čini još zanimljivijom je njena dužina- samo 135 m. Kada ukucate njeno ime u pretraživač, naćiće te na podatak da je upisana u Ginisovu knjigu rekorda kao NAJKRAĆA REKA NA SVETU.  Mi taj podatak nismo našli.

Ginis je 2006g ukinuo kategoriju najkraće reke na svetu zbog konstantnog nadmetanja dva američka grada oko upisa svojih reka, reka Roe i D reke. Ono što ovo njihovo nadmetanje čini zanimljivim jeste da je glavna zamerka i jednih i drugih svojim konkurentima bila da to nisu reke već odvodni kanali.  Iako nismo imali priliku da vidimo gore navedene reke, imali smo priliku da vidimo našu Ljuticu I ona definitivno nije odvodni kanal.  Za sve one koji žele da posete ovu reku tu je naš aranžman- sa vrha Tare.

Čitajte dalje

vrh planine Maglic
BLOG

PLANINARSKI BONTON

Planinarski bonton -važno je da znate Čuvajmo prirodu, drugu nemamo… Na svojim planinarskim izletima, imati ćete priliku da sretene druge planinare i važno je da

Detaljnije »
© RT RAFTING CENTAR 2022