Kanjoning


Kanjoning je vrsta avanturističke aktivnosti koja je uzela maha tek pre nekoliko godina. Praktikuje se u vodama kanjona koje su hiljadama godina brusile stene i na svom putu pravile bazene, virove, brzake i vodopade. Ova aktivnost zahteva malo bolju fizičku spremu kao i opremu – neoprensko odelo, čizme, zaštitnu kacigu, sigurnosni prsluk, anorak, vodootporne vreće, sigurnosna užad. Ova aktivnost zahteva oprez i iskusno vođstvo iskusnih i profesionalnih vodiča. 

 

Izaberite jednu od dve ponude : 

Kanjon Nevidio se nalazi u centralnom delu Crne Gore. Kanjon stanovnici ovog kraja nazivaju i Nevidjbog i to sa pravom jer se reka Komarnica odjednom gubi u čudno uklesani ulaz i postaje nevidljiva ljudskom oku.

Zabačen i sakriven na nepristupačnom terenu dugo je izazivao pažnju I znatiželju ali je bilo malo organizovanih pokušaja da se upozna i istraži. Prvi ozbiljniji pokušaji bili su neuspešni i kanjon je sve do 1965. godine bio poslednji neosvojen kanjon Evrope. Te godine su članovi P.S.D. Javorak iz Nikšića, iako sa oskudnom opremom, prošli kanjon i predstavili svetu dugo skrivenu, divlji i zapanjujuću lepotu kanjona dugog 2km. Veći deo kanjona se nalazi u večitoj senci. Zbog, gotovo vertikalnih, stena sunčevi zraci ne mogu da dopru do dna. Širina kanjona na pojedinim mestima je manja od jednog metra, a pojedine delove je moguće proći samo uz pomoć alpinističke opreme.

Danas kanjon Nevidio nalazi svoje mesto u turističkoj ponudi kao jedinstvena turistička atrakcija. Zahvaljujući savremenom dobu odnosno korišćenju interenta i društvenih mreža ovaj atraktivni kanjon je sve poznatiji svim ljubiteljima extremnih sportova.  Neponovljiva lepota tesnaca, kaskada I penušavih bukova koju čuva kanjon Nevidio dovoljan je razlog da se poseti dragulj ovog podneblja. 

 

Kanjon reke Hrčavke koja je najveća pritoka Sutjeske, a nalazi se na planini Zelengori. Čitavom svojom dužinom protiče kroz Nacionalni park Sutjeska. Izvire između planinskih grebena Zelengore: Planika (1.795 m), Ljubina foba (1.815 m), Orlovače (1.960 m) i Kozje strane (2.014 m).

Kanjon Hrčavke je jedan od najlepših i poslednji osvojen kanjon u Evropi, a poznavaoci kanjoninga tvrde da je jedan od najatraktivnijih. Za posetioce je otvoren 2014. godine. Kroz kanjon se prolazi savladavanjem niza atraktivnih prepreka, skokova, penjanja uz redovne pauze za odmor i fotografisanje. Mi preporučujemo ovaj skriveni dragulj koji još uvek nije nadaleko poznat brojnim turistima. Iskoristite priliku da budete među malobrojnim koji su uspeli da osvoje ovaj velelepni kanjon. 

Galerija fotografija