Simbol moći bivše SFRJ,kanjon reke Pive i brana Mratinje

Da li ste imali priliku da posetite jednu od najviših brana u Evropi?

Građevinu zbog koje je celi jedan kraj potpuno promenio svoj izgled?Obuzdati prirodu a njenu snagu i potencijal upotrebiti za dobrobit čoveka, je želja čoveka od pamtiveka.

U kanjonu između stena, stena koje je vekovima probijala reka Piva, praveći sebi nadaleko poznati kanjon reke Pive, uzdiže se jedna od najimpozantnijih  brana na svetu. Sa svojih 220 m visine i danas oduzima dah prolaznicima puta Plužine-Šćepan polje. Izgradnja brane Mratinje trajala je 10 godina, započeta je 1969 godine  i koštala je preko milijardu nemačkih maraka. Bila je najveća investicija u tadošnjoj SFRJ.

Zbog toga  se smatra jednim od simbola privredne moći tadašnje Jugoslavije.Zbog njenog nastanka, celi jedan grad-stare Plužine su potopljene i preseljene na novu lokaciju.Kažu da se danas, po nekada, kada je voda bistra, mogu videti sablasni obrisi naselja koji spavaju ispod pivskog jezera.Zbog izgradnje Mratinja, Pivski manastir je preseljen na novu lokaciju, kamen po kamen. I danas se na fasadi manastira mogu videti bvrojevi 1, 2, 3…..brojevi koji označavaju redosled velikih kamenih blokova koje su prenete na svoju novu lokaciju i gde i danas ugošćavaju veliki broj posetilaca…a ono što ovu seobu čini naročito posebnom i  jedinstvenom jeste prenos fresaka. Sve freske sa zidova starog manastira su skinute specijalnim metodama prelepljivanja na velike čaršafe i prenete na zidove novopreseljenog manastira. Nikada pre a ni posle toga ovaj poduhvat nije ponovljen, nigde više u svetu.

Danas, ova brana obuzdava prelepo Pivsko jezero. Jezero je  dužine 42 km i ima nestvarnu tirkizno plavu boju.  

Pivskoj jezero je najveći rezervoar pitke vode na Balkanu.

Izet do brane Mratinje, pivskog jezera, grada Plužine, kroz kanjon reke Pive organizujemo svakodnevno.

Više o izletu pogledajte na KANJON REKE PIVE I PIVSKO JEZERO

Čitajte dalje

vrh planine Maglic
BLOG

PLANINARSKI BONTON

Planinarski bonton -važno je da znate Čuvajmo prirodu, drugu nemamo… Na svojim planinarskim izletima, imati ćete priliku da sretene druge planinare i važno je da

Detaljnije »
© RT RAFTING CENTAR 2022